Sałatka Gyros z ryżem

Sałatki gyros występują w wielu odmianach: w zależności od upodobań zawierają kukurydzę, fasolę, ogórki, pomidory oraz inne warzywa. Często też zawierają ryż lub makaron. Niezależnie od składników cechuje je łatwość i duża szybkość wykonania, co owocuje ich coraz większą popularnością w Polsce. Poniżej przedstawimy przepis na sałatkę gyros z ryżem, która z pewnością będzie smakowała każdemu miłośnikowi warzywnych sałatek.

Kurczaka kroimy w drobne paski, doprawiamy przyprawą do gyrosu i smażymy na rozgrzanej patelni. Ryż gotujemy na sypko w i podobnie jak kurczaka zostawiamy do przestudzenia. Będzie on stanowił pierwszą warstwę sałatki gyros.  Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Papryki – najlepiej zieloną, czerwoną i zółtą – kroimy na kosteczki. Podobnie czynimy z cebulą. Jogurt naturalny mieszamy z kilkoma łyżkami majonezu i przyprawami.  Uzyskanym w ten sposób sosem doprawimy naszą sałatkę. W misce (albo innym pojemniku) tworzymy kolejne warstwy sałatki gyros: ryżkurczak, ogórki, cebula, kukurydza, majonez, papryka  i kapusta pekińska, co pewien czas dodając sos. Sałatka ryżowa gyros najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce. Smacznego!

Składniki do sałatki gyros z ryżem:

– 3 torebki ryżu

– 3 piersi z kurczaka

– 1 kapusta pekińska

– 4 duże ogórki kiszone

– 1 puszka kukurydzy

– 3 papryki

– 1 średnia cebula

– 1 kubek jogurt naturalnego

– majonez

– sól

– pieprz

– oregano

– przyprawa do gyrosa