Kuchnia grecka staje się coraz popularniejsza w naszym kraju. Knajpy i restauracje greckie są już w każdym większym mieście, a grecka żywność jest już praktycznie w każdym większym markecie. Chyba największą popularnością wśród sałatek w Polsce cieszy się gyros – występująca zresztą zazwyczaj jako warstwowa sałatka gyros – która nawiasem mówiąc dość mocno różni się od tego na co Grecy mówią gyros. Taki to już urok polskiej kuchni – mamy karpie po żydowsku i ryby po grecku, o których nie słyszano w Izraelu ani Grecji.
Po tym nieco przydługim wstępie czas na najważniejsze – czyli przepis na sałatkę gyros (danie na dużą miskę). Jest to bez dwóch zdań królowa na wszystkich domówkach, imprezach rodzinnych, a w szczególności na imprezach sylwestrowych.
Składniki sałatki Gyros:
– 2 podwójne piersi z kurczaka
– 5-6 łyżek przyprawy do gyrosa
– 10 sporych ogórków kiszonych
– 2 puszki kukurydzy
– 1 średnia kapusta pekińska
– ketchup
– majonez
Podstawowym składnikiem jest pierś z kurczaka – dwie podwójne piersi powinny wystarczyć. Kroimy je w kostkę, doprawiamy przyprawą do gyrosa. Dokładnie mieszamy a następnie smażymy na patelni. Można dodać niewielką ilość oleju lub oliwy jeśli istnieje taka potrzeba. Gdy mięso jest już upieczone, odstawiamy by wystygło.
W międzyczasie możemy ogórki w kostkę i odsączamy je na sitku byśmy nie dodawali zbędnej wody z ogórków. Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Kukurydzę odsączamy z puszki (zostawiamy kilka ziarenek do dekoracji).
W pierwszej kolejności na dnie miski układamy mięso. Polewamy je ketchupem. W kolejnym kroku dodajemy ogórki, a następnie kukurydzę. Następnie całą sałatkę delikatnie smarujemy majonezem. Na samą górę dodajemy sporą ilość kapusty pekińskiej, tak by ta warstwa była dość gruba. Na koniec dekorujemy wierzch sałatki ketchupem i kukurydzą.
Smacznego 🙂
A co Ty myślisz o moim przepisie? 🙂 Zapraszam do komentowania!