Sałatka Gyros warstwowa

Kuchnia grecka staje się coraz popularniejsza  w naszym kraju.  Knajpy i restauracje greckie są już w każdym większym mieście, a grecka żywność jest już praktycznie w każdym większym markecie. Chyba największą popularnością w Polsce cieszy się gyros – występujący zresztą zazwyczaj jako warstwowa sałatka gyros – która nawiasem mówiąc  dość mocno różni się od tego na co Grecy mówią gyros. Taki to już urok polskiej kuchni – mamy karpie po żydowsku i  ryby po grecku, o których nie słyszano w Izraelu ani Grecji.

Po tym nieco przydługim wstępie czas na najważniejsze – czyli przepis na sałatkę gyros

Podstawowym składnikiem jest pierś z kurczaka – powinno wystarczyć pół kilo. Kroimy ją w kostkę, doprawiamy sporą ilością przyprawy do gyrosa i smażymy na patelni z niewielką ilością oleju.

Pierwszą warstwę sałatki gyros stanowić będzie jednak kapusta pekińska, którą drobno szatkujemy. Połowę wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Kapustę polewamy sosem powstałym ze zmieszania majonezu z granulowanym czosnkiem, koperkiem i oregano. Następną warstwę sałatki utworzymy z pokrojonych w kostkę korniszonów, na które z kolei nakładamy kukurydzę konserwową. W tym miejscu wkładamy pierwszą warstwę mięsa. Kolejne warstwy sałatki gyros utworzymy z pozostałych ogórków oraz kukurydzy, które także polewamy sosem. Teraz nakładamy pozostałe mięso, które przysypujemy pozostałą kukurydzą. Całość możemy jeszcze raz podlać sosem i voila.

Składniki sałatki Gyros:

  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • korniszony
  • 2 puszki kukurydzy
  • kapusta pekińska
  • przyprawa do gyrosa
  • Sos: majonez, oregano, czosnek granulowany, koperek

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.7/5 (129 votes cast)
Sałatka Gyros warstwowa, 3.7 out of 5 based on 129 ratings

Komentarze

  1. Mała kuchareczka says:

    szkoda,że nie ma fotki. Ale przepis super :)))

  2. Wydaje się smaczna, wypróbuję:)
    Pozdrawiam!
    Kalejdoskop Renaty

  3. Marzynia Mamcia says:

    Twoja sałatka jest nieco inna (bez cebuli i papryki), to kwestia gustu. Ostatnio robiłam z pomidorami zamiast ogórków i miała jeszcze inny, także pyszny smak. ta sałatka zachęca do wariacji :-)

  4. Kuchnia grecka to cała gama przepysznych potraw. Nawet jeżeli, jak autor wspomina, w Polsce kuchnia rządzi się swoimi prawami, i gyros w Polsce jest czym innym niż gyros grecki, kuchnia grecka jest źródłem fantastycznych inspiracji kulinarnych i warto z tego korzystać. Sałatka gyros jest tego najlepszym przykładem.
    Gorąco pozdrawiam!
    Łukasz

  5. o, niby podobnie do mojej, ale inna kolejność i kilka różnych punktów, ale brzmi pysznie :)
    następnym razem wyrpróbuję ten sposób! :)

  6. Uwielbiam smaki tej sałatki. Kwaśne ogórki aromatyczna pierś, chrupiące warzywka. Pycha :)

  7. Ja troszkę inaczej robię tę sałatkę, ale i Twoja z pewnością jest bardzo dobra. Ma wszystkie składniki jakie lubię :) Pozdrawiam.

Skomentuj przepis

*