Sałatka Gyros warstwowa

Kuchnia grecka staje się coraz popularniejsza  w naszym kraju.  Knajpy i restauracje greckie są już w każdym większym mieście, a grecka żywność jest już praktycznie w każdym większym markecie. Chyba największą popularnością wśród sałatek w Polsce cieszy się gyros – występująca zresztą zazwyczaj jako warstwowa sałatka gyros – która nawiasem mówiąc  dość mocno różni się od tego na co Grecy mówią gyros. Taki to już urok polskiej kuchni – mamy karpie po żydowsku i  ryby po grecku, o których nie słyszano w Izraelu ani Grecji.

Po tym nieco przydługim wstępie czas na najważniejsze – czyli przepis na sałatkę gyros (danie na dużą miskę). Jest to bez dwóch zdań królowa na wszystkich domówkach, imprezach rodzinnych, a w szczególności na imprezach sylwestrowych.

Składniki sałatki Gyros:

- 2 podwójne piersi z kurczaka

- 5-6 łyżek przyprawy do gyrosa

- 10 sporych ogórków kiszonych

- 2 puszki kukurydzy

- 1 średnia kapusta pekińska

- ketchup

- majonez

Sałatka gyros

Podstawowym składnikiem jest pierś z kurczaka – dwie podwójne piersi powinny wystarczyć. Kroimy je w kostkę, doprawiamy  przyprawą do gyrosa. Dokładnie mieszamy a następnie smażymy na patelni. Można dodać niewielką ilość oleju lub oliwy jeśli istnieje taka potrzeba. Gdy mięso jest już upieczone, odstawiamy by wystygło.

W międzyczasie możemy ogórki w kostkę i odsączamy je na sitku byśmy nie dodawali zbędnej wody z ogórków. Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Kukurydzę odsączamy z puszki (zostawiamy kilka ziarenek do dekoracji).

W pierwszej kolejności na dnie miski układamy mięso. Polewamy je ketchupem. W kolejnym kroku dodajemy ogórki, a następnie kukurydzę. Następnie całą sałatkę delikatnie smarujemy majonezem. Na samą górę dodajemy sporą ilość kapusty pekińskiej, tak by ta warstwa była dość gruba. Na koniec dekorujemy wierzch sałatki ketchupem i kukurydzą.

Smacznego :)

A co Ty myślisz o moim przepisie? :) Zapraszam do komentowania!

Sałatka Gyros warstwowa” - Komentarze

  • Marzynia Mamcia

    Twoja sałatka jest nieco inna (bez cebuli i papryki), to kwestia gustu. Ostatnio robiłam z pomidorami zamiast ogórków i miała jeszcze inny, także pyszny smak. ta sałatka zachęca do wariacji :-)

    Reply
  • Łukasz

    Kuchnia grecka to cała gama przepysznych potraw. Nawet jeżeli, jak autor wspomina, w Polsce kuchnia rządzi się swoimi prawami, i gyros w Polsce jest czym innym niż gyros grecki, kuchnia grecka jest źródłem fantastycznych inspiracji kulinarnych i warto z tego korzystać. Sałatka gyros jest tego najlepszym przykładem.
    Gorąco pozdrawiam!
    Łukasz

    Reply
  • effien

    o, niby podobnie do mojej, ale inna kolejność i kilka różnych punktów, ale brzmi pysznie :)
    następnym razem wyrpróbuję ten sposób! :)

    Reply
  • Monika

    Ja troszkę inaczej robię tę sałatkę, ale i Twoja z pewnością jest bardzo dobra. Ma wszystkie składniki jakie lubię :) Pozdrawiam.

    Reply
  • mojewypiekiinietylko

    Sandro, w andrzejkowy wieczór na pewno gościom będzie smakowała. Sałatka jest wyśmienita. Pozdrawiam i życzę kulinarnej magii smaków w tym dniu… I nie tylko. Danusia :)

    Reply
  • Klaudia

    bardzo fajna stronka i przepisy na gyrosówki ;) już mam jedną na oku i na weekend robię test ;)
    dziękuję za odwiedziny u mnie i zapraszam częściej ;-)
    pozdrówki serdeczne !

    Reply

Podziel się swoją opinią

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *